torstai 30. elokuuta 2012

Barbapapa-kakku

Hyvä ystäväni, joka on suuri Barbapapa-fani pyysi minua tekemään syntymäpäiväkseen kakun. Mikäpä muukaan olisi siis kakussa aiheena kuin Barbapapa, vaaleanpunainen sellainen :)


























Tätä kakkua varten tarvitset:

8 kananmunaa
2 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

2 erilaista kakun täytettä (toki samaa täytettä voi laittaa molempiin väleihin)

250 g margariinia
8 dl (n. 500g) mansikan makuista tomusokeria
2 rkl maitoa (tai vettä tai mansikkamehua)

n. 1 dl tomusokeria marsipaanin kaulimiseen
1 kg vaaleanpunaista marsipaania (tai 500g marsipaania ja 500 g sokerimassaa)
valkoista sokerimassaa
musta elintarviketussi
(lisäksi halutessasi vihreää sokerimassaa sekä keltaisen sokeripallokoristeen kukkasta varten)

Kakkupohjan tein hyväksi havaitulla ohjeella, jonka olen muutama vuosi sitten bongannut Töölöläisestä. Tein tätä kakkua varten pohjaa 1,5 -kertaisen määrän, mutta sitä jäi aika reilusti yli. Tällä ohjeella tehty siis riittää varmasti hyvin tämän kokoiseen kakkuun.

Kakkupohja:

8 kananmunaa
2 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

(suklaakakkupohja: korvaa 0,5 dl jauhoista kaakaojauheella)

Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne varovasti vaahdon joukkoon. (itse kyllä pyöräytän tässä vaiheessa vielä hyvin nopeasti sähkövatkaimella, jotta menisivät kunnolla sekaisin. Ei ole vaikuttanut kakun onnistumiseen minulla mitenkään). Kaada taikina kahdelle leivinpaperoidulle pellille ja tasoita. Paista 225 -asteisen uunin keskitasolla n. 5 minuuttia. (voit myös paistaa taikinan irtopohjavuoassa, jolloin uunin alatasolla 175 -asteessa n. 30 minuuttia. Hahmokakkuja tehdessä levyinä paistaminen kuitenkin helpottaa muotoon leikkaamista)

Barbapapan muotoilu:

Leikkaa yhdestä valmiista taikinalevystä "barbapapan muotoinen" pohja kakulle. Huomioi, että sokerikreemi ja marsipaani lisäävät hieman kakun kokoa. Kannattaa siis leikata hieman tarjoiluastiaa pienempi pohja. Voit myös ensin piirtää muodon (leivin-)paperille, leikata sen irti ja paperin avulla leikata pohjan halutun muotoiseksi.


























Kostuta pohjalevy kevyesti esimerkiksi maidolla tai Spritella. Lisää pohjalle haluamaasi täytettä niin, että täytettä on enemmän keskellä kuin reunoilla. Itse laitoin mansikoita pohjalle (pienet mansikat reunoille, isommat keskelle) ja päälle tuorejuusto-kermavaahtoseosta vaniljakreemijauheella vahvistettuna. Jos käytät pakastemansikoita, ne kannattaa laittaa sulattamisen jälkeen talouspaperin päälle joksikin aikaa, jotta ylimääräinen neste imeytyisi pois.


Tässä mansikat aseteltuina, toinen kerros tuorejuusto-
kermavaahtoseosta on vielä tulossa päälle.


























Täytetty ja sivuilta tasoitettu pohja

























Täytteen levittämisen jälkeen leikkaa kakkupohjalevystä saman muotoinen pala kuin pohjaksi tullut, mutta pienempi. Pohjan ei tarvitse olla yhtenäinen, vaan sen voi myös koota useammasta palasesta, kuten tässä.


























Tasoita täyte reunoilta vetämällä esimerkiksi voiveistä kummankin pohjan reunaa pitkin. Niin että kakkupohjien välillä täyte on tasaisen sileä, eikä pursuile mistään kohtaa.

Kostuta pohja kevyesti maidolla tai Spritella. Lisää toisen pohjan päälle haluamaasi täytettä. Itse käytin tässä Dr Oetkerin mansikkamoussea, joka oli mukavan raikkaan makuista. Moussen voi toki tehdä itsekin, esimerkiksi Kinuskikissalta löytyy hyvä ohje (mutta puolita ainesten määrä tähän kakkuun). Täytteenä kannattaa käyttää jotain suht jämäkkää, jotta se pitää muotonsa kakun sisällä, eikä lähde valumaan. Mikäli täyte on liian juoksevaa, kannattaa siihen lisätä hieman vaniljakreemijauhetta, mikä tekee siitä jämäkämpää.


























Leikkaa kakkupohjalevystä vielä toisen täytteen päälle keskimmäistä pohjaa huomattavasti pienempi, mutta saman muotoinen pala. Tasoita täytteen reunat kuten edellä. Tässä vaiheessa tuloksena pitäisi olla suurinpiirtein kananmunan puolikkaan muotoinen kakku. Laita kakku jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat sokerikreemin.

Sokerikreemi:

250 g margariinia
8 dl (n. 500g) mansikan makuista tomusokeria
2 rkl maitoa (tai vettä tai mansikkamehua)

Lämmitä margariinia sulatusteholla mikrossa hetki, kunnes se pehmenee hieman. Sekoita sokerit vähitellen margariinin joukkoon. Lisää lopuksi maito ja sekoita tasaiseksi. Mansikan makuinen tomusokeri värjää kreemin vaaleanpunaiseksi, joten erillistä väriä ei tarvita.

Levitä kreemi ohuelti kakun päälle niin, että kaikki kohdat peittyvät sillä. Mielestäni helpoiten levittäminen onnistuu aloittamalla reunoilta. Täytekohtien päälle kreemin levittäminen voi olla hankalampaa. Täytteen päälle kannattaakin ensin levittää veitsellä runsaammin kreemiä (koko täytekerroksen ympärille yhtenäinen kerros) ja pikkuhiljaa ohentaa kerrosta levittämällä sitä muualle kakun päälle. Itse ainakin olen huomannut tämän keinon toimivimmaksi. Kreemikerros kannattaa lopuksi silottaa päältä, koska kreemissä olevat "muhkurat" näkyvät helposti marsipaanin alta. Kreemillä kuorrutetun kakun pitäisi näyttää suunnilleen tältä:


























Laita kakku jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai esim. yön yli, jotta kreemi ehtii viiletä ja hieman kovettua.

Marsipaanilla päällystäminen:

Tätä kakkua varten tarvitset noin 1 kg vaaleanpunaista marsipaania (tai 500g marsipaania ja 500g sokerimassaa) sekä tomusokeria kaulimista helpottamaan. Kuumalla ilmalla marsipaanin ja sokerimassan sekoitus on suositeltavampi vaihtoehto, koska se ei "hikoile" niin herkästi. Jos on Tanskaan tai Ruotsiin asiaa, niin sieltä saa ihanaa mansikanmakuista marsipaania, joka sopisi tähänkin kakkuun erittäin hyvin. Saa kyllä tilattuakin, mutta tulee melko kalliiksi.

Kauli marsipaani (tai keskenään sekoitetut marsipaani ja sokerimassa) tomusokeroidun silikonialustan päällä isoksi levyksi.


























Mahdolliset ilmakuplat kannattaa puhkoa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa esim. coktailtikulla ja tasoittaa sen jälkeen pinta. Marsipaanilevyn sopiva paksuus on noin 2-3 mm.

Nosta marsipaanilevy kakun päälle keskelle. Vedä levyä kevyesti alaspäin samalla kun painelet sitä kakun reunoille. Näin se levittyy tasaisemmin. Leikkaa lopuksi ylimääräiset marsipaanit reunoilta pois esim. marsipaaniveitsellä tai -leikkurilla (yli jääneet marsipaanit kannattaa ottaa talteen käsiä varten).

Marsipaanilla päällystetty kakku

















Leikkaa tämän jälkeen levyksi kaulitusta valkoisesta sokerimassasta Barbapapalle silmät. Tässäkin voit ensin piirtää silmäksi sopivan kokoisen soikion esim. leivinpaperille, leikata sen irti ja sen avulla leikata sokerimassasta sopivat palat. Painele palat varovasti kiinni kakkuun.


























Piirrä sitten mustalla elintarviketussilla Barbapapalle silmän keskustat, ripset, nenä ja suu. Voit myös piirtää kädet tussilla, jos et halua muotoilla niitä marsipaanista.




































Itse muotoilin Barbapapalle kädet päällystämisestä ylijääneestä marsipaanista. Kieltämättä vähän muhkuraiset tuli. Tein myös Barbapapalle käsiin kukkasen sokerimassasta. Ihan aluksi tein Barbapapalle käteen punaisen ruusun:





Ruusu oli kuitenkin liian iso mahtuakseen kuljetuslaatikkoon, joten vaihdoin sen littanampaan päivänkakkaraan. Kukkaosa on muotilla sokerimassalevystä otettu, keskustana valmis koristepallo. Varsi ja lehdet on muotoiltu vihreästä sokerimassasta.





















Kakku selvisi tunnin automatkasta vaurioitta ja päivänsankari oli tyytyväinen kakkuunsa. Pakko vielä mainostaa vähän tuota kakkukupuakin. Siinä on nimittäin kylmäpatruunat pohjalla, jotka pitävät kakun viileänä kuljetuksen ajan. Patruunat siis laitetaan ensin pakkaseen viilentymään ja sitten kuvun pohjan alle kuljetuksen ajaksi. Viilennettävä kupu osoittautui korvaamattomaksi, sillä kakku ei mahtunut ystäväni jääkaappiin ja olisi varmasti mennyt auringossa pilalle ilman kylmäpatruunoita. Tämän kuvun ostin Saksasta, mutta kuulemma Lidlissäkin on joskus ollut tällaisia myynnissä kohtuuhintaan. :)

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! ☺