perjantai 24. elokuuta 2012

Hunajasämpylät

Tein viikonlopun grillijuhliin salaatin seuraksi sämpylöitä, jotka maustoin hunajalla. Hyvin tekivät kauppansa, leipäkori oli juhlien päätyttyä tyhjä :)




















Hunajasämpylät

3 dl maitoa
2 rkl hunajaa
1 kasvisliemikuutio
1 pss. kuivahiivaa (tai 25 g tuorehiivaa)
n. 7 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä tai sulatettua margariinia

Kuumenna maito 42 asteiseksi esim. mikrossa (tuorehiivaa käytettäessä kädenlämpö riittää). Lisää hunaja ja murennettu kasvisliemikuutio. Lisää hiiva ja sekoittele kunnes se on liuennut maidon joukkoon. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ensin vispilällä vatkaten ja lopuksi kädellä taikinaa vaivaten. Lisää öljy vaivauksen loppuvaiheessa. Jauhojen määrä on sopiva kun taikina alkaa irtoilla käsistä vaivatessa. Laita mieluummin vähän liian vähän jauhoja kuin liian paljon, jottei sämpylöistä tule kovia.

Anna taikinan kohota leivinliinan alla lämpimässä paikassa n. 20 minuuttia. Pyörittele tämän jälkeen jauhotetuilla käsillä pienehköiksi sämpylöiksi leivinpaperoidulle pellille. Voit taputella vehnäjauhoja vielä sämpylöiden päälle jolloin niihin saa kauniimman pinnan. Sämpylöiden väliin pellille kannattaa jättää kunnolla väliä jotta ne mahtuvat kohoamaan. Anna kohota pellillä vielä n. 1-2 tuntia, jotta sämpylöistä tulisi ilmavia ja kuohkeita. Paista 225 -asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia, kunnes sämpylät ovat saaneet vähän väriä.

Itse en voidellut näitä ollenkaan koska minusta pinta on tuollaisenaan kauniimpi kuin voideltu pinta. Mutta toki nämä voi voidella esim. maito-kananmunaseoksella jolloin pinnasta tulee kiiltävämpi ja ruskeampi. Koristeeksi voi myös laittaa esim. unikon siemeniä.

Sämpylä halkaistuna

2 kommenttia:

  1. Kauniita sämpylöitä, varmasti hyviä!
    Näin syksyn tullen mulla ainakin alkaa leipä/sämpylä aika. Niitä on kiva tehdä vaikka iltapalaks lapsille. Tuoksukin on ihana.

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) Ei itse tehtyä leipää tai sämpylöitä kyllä voita mikään, ja se tuoksu kyllä tosiaan hurmaa. Onneksi pakastin on keksitty niin sinne saa talteen ylimääräiset :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ☺