maanantai 24. syyskuuta 2012

Omenapiirakka

Saimme vanhemmiltani pussillisen omenoita, joista osa päätyikin jo suoraan suuhun sellaisenaan. Osasta leivoin omenapiirakan, johon kokeilin tällä kertaa uutta reseptiä niin pohjan kuin täytteenkin osalta. :)
















Yleensä olen tehnyt omenapiirakan ihan perus murotaikinasta, laittanut pohjan päälle vaniljakreemin, siihen päälle latonut omenaviipaleet ja ripotellut päälle vielä hieman kanelia (kuva vanhan blogini puolella täällä). Tällä kertaa halusin kokeilla jotain muuta ja päädyin tekemään pohjan Pirkan ohjeella (tosin hieman muunnellen). Alkuperäinen ohje Pirkan sivuilla nimellä mustaherukka-omenapiirakka. Pohjan tein alkuperäisesta ohjeesta poiketen kokonaan vehnäjauhoista ja mustaherukat jätin päältä kokonaan pois. Tässä resepti siis sellaisena kuin sen itse tein :)

Vaniljainen omenapiirakka (halkaisijaltaan n. 26-28 cm vuokaan)

Pohja:

100 g leivontamargariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää joukkoon kananmuna samalla hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen. Painele piirakkavuoan pohjalle ja reunoile vehnäjauhotetuilla käsillä.

Pohjataikinasta tuli melko löysää, joten jouduin käyttämään aika paljonkin vehnäjauhoja apuna jotta sain taikinan taputeltua tasaisesti vuokaan.

Täyte:

n. 6 pientä tai 4 isoa omenaa kuorittuina ja lohkoiksi leikattuina.

1 dl vaniljakreemijauhetta
2 dl maitoa tai ruokakermaa
1 tl kanelia

250g maitorahkaa
1 dl maitoa
3 kananmunaa
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Sekoita vaniljakreemijauhe ja maito (tai ruokakerma) sähkövatkaimella keskenään. Levitä pohjataikinan päälle vuokaan tasaisesti. Toisin kuin vaniljakreemipurkin ohjeessa sanotaan, tässä ei kannata laittaa kreemiä välissä jääkaappiin, vaan levittää suoraan vatkaamisen jälkeen pohjan päälle. Tällöin se on helpompi levittää tasaisesti, kun kreemi on vielä löysää.

Painele omenaviipaleet tasaisesti kreemin päälle ja ripottele päälle kanelia. Paista tässä vaiheessa uunin alatasolla 200 asteessa n. 10 minuuttia.





















Nosta piirakka uunista ja sekoita maitorahkan sekaan munat, maito ja sokerit. Kaada seos vuokaan omenalohkojen päälle tasaisesti. Paista vielä uunin alatasolla n. 20-25 minuuttia. Alkuperäisen ohjeen mukaan paistoaika olisi ollut puoli tuntia, mutta huomasin 20 minuutin jälkeen piirakan olevan jo valmis.

Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua. Mielestäni tämä ei vaatinut kaverikseen enää vaniljakastiketta, koska on jo tällaisenaan mehevä.


5 kommenttia:

  1. Vaikuttaa tosi herkulliselta ohjeelta! Omput on kyllä superhyviä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, piirakasta tuli kyllä mukavan mehevä, eikä tarvittu erillistä kastiketta. Ainoastaan pohja ei ollut ihan mieleiseni. Omenat tosiaan ovat herkkua, sellaisenaan tai piirakassa :)

    VastaaPoista
  3. näyttää todella herkulliselta :) ihanan erinlainen piirakka :) mukavaa vaihtelua normi muro-omppupiirakkaan :)

    VastaaPoista
  4. Namm! näyttää herkulliselta. (: kiva tällainen uusi versio ja ihan kokeilemisen arvoinen uskoisin. (:

    VastaaPoista
  5. Kiitokset kommenteista ja kehuista :) Hyvältä kyllä maistui :) Pohjataikina oli tosiaan hiukan hankala saada levittymään tasaisesti vuokaan, mutta maku oli siinäkin onneksi kohdallaan. Se kai on kuitenkin pääasia. Ja kannattaa juu ehdottomasti kokeilla :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ☺