lauantai 11. tammikuuta 2014

Kylmäsavulohi-katkarapuvoileipäkakku

Tänään juhlimme isäni nimipäiviä siskoni luona. Koska isäni ei syö mitään makeaa, niin nimpparikakuksi valikoitui voileipäkakku täytteenään kylmäsavulohta sekä katkarapuja.


















Tein voileipäkakun kevyempänä versiona. Majoneesin sijaan kakku on kuorrutettu/koristeltu maustamattomalla, vain 3% rasvaa sisältävällä tuorejuustolla. Tuorejuuston ohella käytin koristeina salaattia, kevytjuustoraastetta, ylijääneitä leivän reunoja sekä kylmäsavulohta ja meetvurstia. Tarkoitus oli tehdä kaikki nuo neljä ruusuketta lohesta, koska meetvursti ei välttämättä ole kalakakkuun kaikkein luontevin vaihtoehto. Olin kuitenkin tajunnut jättää lohisiivuja liian vähän koristelua varten, joten täytyi turvautua avomiehen meetvurstivarastoihin… Tein kakusta melko pienen (kuva ehkä hieman hämää, koska tuo tarjotin on pieni kooltaan). Jos jokaista vierasta kohden laskee yhden palan, niin tällä reseptillä kakusta riittää n. 10 hengelle. Meillä tämä meni viiden hengen voimin, koska jokainen halusi vielä toisenkin palasen… ;)

Lohi-katkarapuvoileipäkakku

1 pussi moniviljapaahtoleipää (6 palaa)
1 pussi ruispaahtoleipää (12 palaa)
1 purkki ruohosipulituorejuustoa
1 purkki kylmäsavulohituorejuustoa
2 rkl ruokakermaa
200 g kylmäsavulohta
1 pss (180g) isoja katkarapuja
maitoa

Koristeluun:

1 ruukkusalaatti
2 kylmäsavulohifileesiivua (ota talteen täytteen kylmäsavulohesta)
yli jääneitä leivän reunoja
juustoraastetta
3 purkkia maustamatonta tuorejuustoa
1-2 rkl ruokakermaa

Leikkaa 12 ruispaahtoleipäviipaleesta sekä 6 moniviljapaahtoleipäviipaleesta reunat pois niin että jäljelle jäävät paahtoleipäpalat ovat suorakulmion muotoisia ja suurinpiirtein saman kokoisia. Lado 6 ruispaahtoleipäviipaletta kakkulautaselle vieri viereen 3 x 2 asetelmaan. Voit tässä vaiheessa halutessasi kostuttaa pohjan maidolla (itse en kostuttanut, jotta pohja pysyisi paremmin koossa). Sekoita kylmäsavulohituorejuusto sekä 1 rkl ruokakermaa keskenään. Ota kylmäsavulohesta kaksi kauneinta siivua talteen koristelua varten. Silppua loppu kylmäsavulohi ja sekoita se myös tuorejuustoseokseen. Levitä tasaisesti leipäviipaleiden päälle.

Asettele moniviljapaahtoleipäviipaleet kylmäsavulohitäytteen päälle samaan muotoon kuin aiemmat leipäviipaleet. Kostuta maidolla. Sekoita ruohosipulituorejuusto sekä 1 rkl ruokakermaa keskenään. Sekoita sulatetut katkaravut joukkoon ja levitä täyte tasaisesti leipäviipaleiden päälle. Lisää loput ruispaahtoleipäsiivut katkaraputäytteen päälle samaan muotoon kuin aiemmat leipäviipaleet.

Sekoita 2 purkkia maustamatonta tuorejuustoa sekä 1 rkl ruokakermaa keskenään. Kuorruta voileipäkakku ohuelti tuorejuustoseoksella. Painele juustoraastetta kakun reunoille koristeeksi. Revi ruukkusalaatista kauneimmat lehdet ja pese ne sekä kuivaa hyvin talouspaperilla. Revi lehdistä pieniä palasia ja painele tasaisesti kakun pinnalle tuorejuustoseoksen päälle niin että saat niistä tasaisen ohuen maton kakun päälle. Painele vielä lopuksi talouspaperilla kakun reunoilla olevat lehdet kuiviksi, jotta pursotukset tarttuisivat niihin paremmin kiinni.

Sekoita vielä 1 maustamaton tuorejuustopurkki sekä 1-2 tl ruokakermaa keskenään riippuen tuorejuuston paksuudesta. Laita loppu tuorejuusto pursotinpussiin ja pursota pienellä tähtityllalla voileipäkakun kulmat sekä reunat haluamallasi tavalla. Itselläni yksi purkki riitti oikein hyvin pursotuksiin, mutta jos teet enemmän pursotuksia tai isommalla tyllalla, niin kannattaa varata useampi purkki. Pursotuksiin nimittäin kuluu yllättävän paljon tuorejuustoa. Jaa kylmäsavulohisiivut pituussuunnassa kahteen osaan, jotta saat tehtyä joka kakunkulmaan yhden lohiruusun. Pyörittele lohiviipaleet pitkittäin rulliksi ja asettele kakun kulmiin. Jos lohirullat meinaavat lähteä purkautumaan, niin pursota alle vielä pieni nokare tuorejuustoa jotta ne jäävät paremmin paikoilleen. Itse olin  tosiaan hölmöyksissäni ottanut talteen vain yhden kylmäsavulohisiivun, joten piti improvisoida ruusukkeiden kanssa. Jääkaapista ei löytynyt kuin avomiehen meetvurstipaketti, joten tein sitten puuttuvat kaksi ruusuketta meetvurstista.

Ota lopuksi yli jääneistä leivän reunoista muotilla tai veitsellä haluamiasi kuvioita tai kirjaimia. Tämä kakku meni isäni nimipäiväjuhliin, joten kakun päälle tuli nimpparisankarin nimi.


2 kommenttia:

  1. oii, näyttää ja kuulostaa tosi hyvältä! Hauska tuo nimi kakun päällä, sellaista en ole ennen voileipäkakuissa nähnytkään :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) Koitin keksiä jotain käyttöä noille ylijääneille leivän reunoilla ja tuo tuli ekana mieleen. Sai siihen ainakin muutaman uppoamaan, loput odottaa vielä inspiraatiota, jos ei muuta niin taitavat mennä korppujauhoksi lihapullataikinaan… :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ☺