Vehnäallergikkoystäväni oli
tulossa kylään, joten sain hyvän syyn kokeilla taas gluteenitonta leivontaa. Avomies
kävi hakemassa pyynnöstäni kaupasta gluteenittomia jauhoja, mutten huomannut
sanoa, ettei vehnätärkkelyskään käy, joten ne jäivät nyt tässä hyödyntämättä. Sen sijaan käytin perunajauhoja, jotka toimivatkin oikein hyvin.
Pohjana on tumma
kääretorttupohja, jonka reseptin löysin Keliakialiiton sivuilta.
En tosin huomannut vähentää perunajauhojen määrää, vaan lisäsin kaakaojauheen
muiden ainesten lisäksi. Hyvin onnistui kuitenkin, ja tuntui että pohja
onnistui jopa paremmin kuin vehnäjauhoilla tehdessä ja maistuikin paremmalta.
Paistoin myös pohjan alemmassa lämpötilassa kuin ohjeessa, eikä paistoaikakaan
ollut ihan alkuperäisen ohjeen mukainen, vaan hieman lyhyempi.
Kuorrutuksen ohje on
Kinuskikissalta. Sen verran tein muutoksia, että kiehauttamisen sijaan lämmitin
seosta mikrossa kunnes tomusokeri oli sulanut tasaisesti. Lisäsin myös
hyppysellisen suolaa, koska mielestäni maku oli näin parempi. Tässäpä siis ohje, jos joku
muukin innostuu kokeilemaan.
Luontaisesti gluteenittomat ja
vehnättömät mokkapalat
Pohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl perunajauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Vatkaa munat ja sokeri
vaaleaksi paksuksi vaahdoksi. Sekoita perunajauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe
hyvin keskenään. Lisää jauhoseos siivilän läpi varovasti vaahdon joukkoon.
Sekoita vielä nopeasti sähkövatkaimella tasaiseksi (n. 5 sekuntin vatkaus
riittää, jolloin vaahto ei pääse laskemaan). Levitä leivinpaperoidulle pellille
ja paista 175 –asteisessa uunissa hieman keskitasoa ylempänä n. 6-7 minuuttia.
Kumoa valmis pohja tasaisella alustalla olevan leivinpaperin päälle.
Kuorrutus
100g leivontamargariinia
6 dl tomusokeria
¾ dl vahvaa kahvia
0,5 dl kaakaojauhetta
ripaus suolaa
Notkista voi mikrossa. Lisää
kahvi, kaakaojauhe, suola ja tomusokeri. Lämmitä mikrossa välillä sekoittaen
kunnes tomusokeri on sulanut tasaiseksi (kunnes seos ei enää ole rakeista). Ota
seoksesta n. 1 dl erilliseen kippoon koristelua varten. Anna seoksen jäähtyä
hetki kylmässä vesihauteessa, jotta se paksuuntuu hieman. Kaada kuorrute pohjan
päälle ja tasoita lusikalla tai lastalla saman tien. Anna jähmettyä viileässä
ja leikkaa sen jälkeen paloiksi.
Koristelu:
Anna koristelua varten
otetun kuorrutteen jähmettyä jääkaapissa. Vatkaa se sitten sähkövatkaimella
kuohkeaksi. Pursota mokkapalojen päälle haluamiasi kuvioita (esim. Kinuskikissan blogissa tähtiä).
Kuorrute oli kerrankin juuri
sopivan paksuista eikä valunut yhtään reunoille. Myöskin maku oli mukavan
kahvinen ja suola antoi sille vielä viimesilauksen, eikä maku ollut äklö kuten
aiemmin tekemissäni mokkapaloissa on joskus ollut. Tosi mukava resepti siis
sekä pohjan että kuorrutteen osalta. Kiitos siitä siis Keliakialiitolle sekä
Kinuskikissalle, tällä reseptillä aion tehdä mokkapalat jatkossakin, vaikkei
keliaakikoita/vehnäallergikoita olisikaan tulossa kylään.
Kokeilin ja aivain surkea ohje :( älkää kokeilko!
VastaaPoistaHarmi ettet tykännyt. Omaan makuuni nämä kyllä ovat ja vieraillekin maistuivat hyvin, mutta makujahan on tosiaan monia. Pohjahan tässä on tosiaan perus kääretorttupohja (Keliakialiiton ohje) ja kuorrute kinuskikissan blogista napattu. Itse olen hurahtanut tuohon gluteenittomaan kääretorttupohjaan mokkapalojen pohjana, vaatii tosin hieman enemmän irrottelua leivinpaperista kuin perus mokkapalat. Silti on mielestäni vaivan väärti.
PoistaOhje oli hyvä, lisäsin puoli desiä vielä kaurajauhoa mukaan ja toimii! Tosin ohuitahan nämä on mutta, se on normaalia gluteenittomalle 👌🏻
VastaaPoistaEi tullut hyviä. Enkä kiireessä tajunnut ohjeesta lukea että tämä on kääretorttupohja, joten tuli aikamoinen lätty. Täytteeseen en laittanut edes 4dl tomusokeria ja täyte jähmettyi jo kun kiirehdin sitä levittämään. :/
VastaaPoista