lauantai 12. lokakuuta 2013

Gluteenittomat ja vehnättömät mokkapalat


Vehnäallergikkoystäväni oli tulossa kylään, joten sain hyvän syyn kokeilla taas gluteenitonta leivontaa. Avomies kävi hakemassa pyynnöstäni kaupasta gluteenittomia jauhoja, mutten huomannut sanoa, ettei vehnätärkkelyskään käy, joten ne jäivät nyt tässä hyödyntämättä. Sen sijaan käytin perunajauhoja, jotka toimivatkin oikein hyvin.



















Pohjana on tumma kääretorttupohja, jonka reseptin löysin Keliakialiiton sivuilta. En tosin huomannut vähentää perunajauhojen määrää, vaan lisäsin kaakaojauheen muiden ainesten lisäksi. Hyvin onnistui kuitenkin, ja tuntui että pohja onnistui jopa paremmin kuin vehnäjauhoilla tehdessä ja maistuikin paremmalta. Paistoin myös pohjan alemmassa lämpötilassa kuin ohjeessa, eikä paistoaikakaan ollut ihan alkuperäisen ohjeen mukainen, vaan hieman lyhyempi.

Kuorrutuksen ohje on Kinuskikissalta. Sen verran tein muutoksia, että kiehauttamisen sijaan lämmitin seosta mikrossa kunnes tomusokeri oli sulanut tasaisesti. Lisäsin myös hyppysellisen suolaa, koska mielestäni maku oli näin parempi. Tässäpä siis ohje, jos joku muukin innostuu kokeilemaan.

Luontaisesti gluteenittomat ja vehnättömät mokkapalat

Pohja:

4 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl perunajauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi paksuksi vaahdoksi. Sekoita perunajauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe hyvin keskenään. Lisää jauhoseos siivilän läpi varovasti vaahdon joukkoon. Sekoita vielä nopeasti sähkövatkaimella tasaiseksi (n. 5 sekuntin vatkaus riittää, jolloin vaahto ei pääse laskemaan). Levitä leivinpaperoidulle pellille ja paista 175 –asteisessa uunissa hieman keskitasoa ylempänä n. 6-7 minuuttia. Kumoa valmis pohja tasaisella alustalla olevan leivinpaperin päälle.

Kuorrutus

100g leivontamargariinia
6 dl tomusokeria
¾ dl vahvaa kahvia
0,5 dl kaakaojauhetta
ripaus suolaa

Notkista voi mikrossa. Lisää kahvi, kaakaojauhe, suola ja tomusokeri. Lämmitä mikrossa välillä sekoittaen kunnes tomusokeri on sulanut tasaiseksi (kunnes seos ei enää ole rakeista). Ota seoksesta n. 1 dl erilliseen kippoon koristelua varten. Anna seoksen jäähtyä hetki kylmässä vesihauteessa, jotta se paksuuntuu hieman. Kaada kuorrute pohjan päälle ja tasoita lusikalla tai lastalla saman tien. Anna jähmettyä viileässä ja leikkaa sen jälkeen paloiksi.

Koristelu:

Anna koristelua varten otetun kuorrutteen jähmettyä jääkaapissa. Vatkaa se sitten sähkövatkaimella kuohkeaksi. Pursota mokkapalojen päälle haluamiasi kuvioita (esim. Kinuskikissan blogissa tähtiä).




















Kuorrute oli kerrankin juuri sopivan paksuista eikä valunut yhtään reunoille. Myöskin maku oli mukavan kahvinen ja suola antoi sille vielä viimesilauksen, eikä maku ollut äklö kuten aiemmin tekemissäni mokkapaloissa on joskus ollut. Tosi mukava resepti siis sekä pohjan että kuorrutteen osalta. Kiitos siitä siis Keliakialiitolle sekä Kinuskikissalle, tällä reseptillä aion tehdä mokkapalat jatkossakin, vaikkei keliaakikoita/vehnäallergikoita olisikaan tulossa kylään. 

4 kommenttia:

  1. Kokeilin ja aivain surkea ohje :( älkää kokeilko!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi ettet tykännyt. Omaan makuuni nämä kyllä ovat ja vieraillekin maistuivat hyvin, mutta makujahan on tosiaan monia. Pohjahan tässä on tosiaan perus kääretorttupohja (Keliakialiiton ohje) ja kuorrute kinuskikissan blogista napattu. Itse olen hurahtanut tuohon gluteenittomaan kääretorttupohjaan mokkapalojen pohjana, vaatii tosin hieman enemmän irrottelua leivinpaperista kuin perus mokkapalat. Silti on mielestäni vaivan väärti.

      Poista
  2. Ohje oli hyvä, lisäsin puoli desiä vielä kaurajauhoa mukaan ja toimii! Tosin ohuitahan nämä on mutta, se on normaalia gluteenittomalle 👌🏻

    VastaaPoista
  3. Ei tullut hyviä. Enkä kiireessä tajunnut ohjeesta lukea että tämä on kääretorttupohja, joten tuli aikamoinen lätty. Täytteeseen en laittanut edes 4dl tomusokeria ja täyte jähmettyi jo kun kiirehdin sitä levittämään. :/

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ☺