torstai 13. helmikuuta 2014

Vadelma-vaniljapitkot

Päätin jokin aika sitten leipoa pakkaseen vierasvaraa. Yleensä meiltä löytyy pakkasesta aina muffinseja, mutta tällä kertaa päädyin vaihtelun vuoksi pullapitkoihin. Pitkot saivat täytteikseen vaniljakreemiä ja vadelmamarmeladia. :)















Pohjana on puolen litran pullataikina ja täytteenä vaniljakreemijauheesta ja ruokakermasta sekoitettu kreemi sekä paistonkestävää vadelmamarmeladia. Laitoin vaniljakreemiä myös pitkon sivujen sisään, jotta vanilja maistuisi enemmän.

Pullataikina
5 dl kevytmaitoa
1 munankeltuainen
2 dl sokeria
1 tl suolaa
2 pussia kuivahiivaa
n. 14-15 dl vehnäjauhoja
1,5 dl rypsiöljyä

Vaniljakreemi
6 dl vaniljakreemijauhetta
3 dl ruokakermaa

Lisäksi: 
paistonkestävää vadelmamarmeladia
maitoa ja kananmunaa voiteluun
Sekoita 42 asteiseen maitoon huolellisesti kuivahiiva niin että kaikki liukenee. Lisää munankeltuainen, sokeri ja suolaa. Sekoita jauhot joukkoon aluksi vispaten ja myöhemmin vaivaten. Lisää vaivauksen loppuvaiheessa öljy ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna kohota puolisen tuntia esim. 50 asteisessa uunissa tai kuumassa vesihauteessa liinan alla.
Vispaa vaniljakreemijauhe ja ruokakerma sekaisin ja laita tekeytymään jääkaappiin. Vaivaa pullataikinasta ilmakuplat pois ja kauli taikina isoksi levyksi. Leikkaa levystä suorakaiteen muotoisia paloja. Levitä vaniljakreemiä levyjen reunoille kuvan osoittamalla tavalla.








Kääri vaniljakreemillä voidellut sivut rullille niin että keskelle jää vielä tilaa täytteille. Painele päädyt kiinni. Pursota päälle vaniljakreemi- ja vadelmamarmeladinauhat.




Leikkaa saksilla reunoihin väkäset. ja voitele pitkot muna-maitoseoksella (suunnilleen saman verran kananmunaa ja maitoa). Voit myös ripotella reunoille raesokeria.







Paista pellillä leivinpaperin päällä 200 asteisen uunin keskitasolla n. 10-15 minuuttia, kunnes pitkot ovat saaneet kullanruskean värin.







Nämä pitkot pakastin ilman kuorrutusta ja koristelin sokerikuorrutteella vasta ennen tarjoilua.



4 kommenttia:

  1. Jo on komiat pitkot! Ja varmasti paremman makuisia kuin kaupan vastaavat.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Tita! :) Kyllä itse tehty tosiaan aina kaupan tuotteet voittaa. :)

    VastaaPoista
  3. Siis lurps, kipitin vastavierailulle, en muistaakseni ookkaan aiemmin tänne eksynyt, eikä olis kyllä pitäny eksyä nytkään! Ihan siis sikamageen superhyperekstraherkullisen näköstä pitkoa, taidanpas seuravalla pullantaikinoimiskerralla koklata, ne kaupankin tämmöset pullat kun on NIIN hyviä!

    VastaaPoista
  4. Kiitos Pampula! :) Suosittelen kokeilemaan täytepitkojen tekemistä itse, ei ole vaikeaa ja maistuvat paremmilta kuin kaupan vastaavat. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ☺