lauantai 16. maaliskuuta 2013

Keväiset omenamuffinsit

Näitä omenamuffinseja tein tarjolle kun anoppi oli tulossa kylään. :) Kerrankin ulkona oli riittävän aurinkoista kuvaamiseen, ja kyllä vaan auringon valossa kaikki leipomukset näyttävät paremmilta!





















Muffinsit on tehty muutoin samalla reseptillä kuin ennenkin, mutta maidon tilalla käytin luonnon-jogurttia ja marjojen tilalla omenakuutioita. Jogurtin tilalle sopisi varmasti yhtä hyvin myös esim. omenasose. Lisäsin taikinaan myös hieman kanelia, koska se sopii niin kivasti omenoiden kanssa :)

Helpot omenamuffinsit

4,5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
2 dl luonnonjogurttia
2 kananmunaa
100 g ruokaöljyä
200 g omenakuutioita

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää muut aineet (myös omenakuutiot) ja sekoita. Annostele muffinsivuokiin ja paista 200 asteisen uunin keskitasolla n. 20 minuuttia.

Tästä ei resepti voi enää paljoa helpommaksi ja nopeammaksi mennä ja olenkin tehnyt muffinseja monesti yllätysvieraille tarjottavaksi. Koristelu on niin ikään nopea tehdä: "kiekurat" tummaa suklaata ja koristeet sokerimassaa.

sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Raidallinen juustokakku

Avomies oli kutsunut työkaverinsa meille saunailtaan ja syömään ja koska jälkkärisuunnitelmia ei vielä ollut, sain jälleen tilaisuuden leipoa. :) Koska aikaa oli kerrankin runsaasti, niin päädyin tekemään suht helpon, mutta aikaavievän raidallisen juustokakun. Aikaa kuluu siksi, että täyte hyydytetään kahdessa osassa.




















Pohja on tehty marie-kekseistä (pidän niistä enemmän kuin perinteisistä digestiveistä), täytteenä alakerroksessa mangotäyte, ylempänä vanljatäyte ja päällä mangokiille. Resepti on syntynyt omien mieltymysten ja kokeilujen tuloksena. :)


Raidallinen juustokakku
Pohja:
200g marie-, Digestive- tai muita keksejä
100g leivontamargariinia tai voita
 Mangotäyte:
2 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 purkki (125 g) mangososetta
1 dl sokeria
5 liivatelehteä
0,5 dl appelsiinimehua tai muuta keltaista mehua
Vaniljatäyte:
200 g vaniljatuorejuustoa
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
2 tl sitruunamehua
1,5 dl sokeria
4 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua
Mangososekuorrute:
1 dl appelsiini- tai muuta keltaista mehua
2 prk mangososetta (esim. Piltti)
4 liivatelehteä
Pohja:
Leivinpaperoi irtopohjavuoan pohja. Mielestäni helpoin tapa tähän on laittaa leivinpaperiarkki pohjalevyn päälle ja sitten sulkea vuoanreunukset normaaliin tapaan leivinpaperoiden pohjan ympärille. Leikkaa ylimääräinen leivinpaperi pois. Öljyä vuoan reunat huolellisesti ruokaöljyllä.
Murskaa keksit monitoimikoneessa tai kaulimella. Sulata voi. Sekoita voisula ja keksimurut keskenään. Painele seos vuoan pohjalle tasaisesti.
Mangotäyte:
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita tuorejuusto, mangosose ja sokeri keskenään. Sekoita kermavaahto ja tuorejuusto-mangoseos varovasti keskenään. Voit halutessasi värjätä täytteen tässä vaiheessa elintarvikevärillä (esim oranssi). Laita liivatelehdet likoamaan kylmällä vedellä täytettyyn astiaan noin 5 minuutin ajaksi. Kuumenna appelsiinimehu mikrossa kiehuvan kuumaksi. Puristele liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota ne appelsiinimehuun. Sekoita hyvin. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla voimakkaasti sekoittaen. Kaada vuokaan vaniljatäytteen päälle ja tasoita. Laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi, mieluiten yön yli.
Vaniljatäyte:
Kaada vaniljakastike kulhoon ja lisää 2 tl sitruunamehua vatkaamisen helpottamiseksi. Vatkaa vaahdoksi. Kaada vaniljatuorejuusto sekä sokeri kulhoon ja sekoita sen verran, että tuorejuusto notkistuu ja ainekset sekoittuvat. Sekoita vaniljakastikevaahto ja tuorejuusto-sokeriseos varovasti keskenään.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmällä vedellä täytettyyn astiaan noin 5 minuutiksi. Kuumenna 2 rkl sitruunamehua mikrossa kiehuvan kuumaksi. Puristele ylimääräinen vesi pois liivatelehdistä. Liuota liivatelehdet sitruunamehun joukkoon ja sekoita hyvin.Kaada liivateseos täytteen joukkoon samalla voimakkaasti täytettä sekoittaen. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja tasoita lusikalla. Voit lisäksi ravistella vuokaa varovasti niin että täyte levittyy tasaisesti. Laita hyytymään jääkaappiin ainakin parin tunnin ajaksi.
Kiille:
Kaada mangosose kulhoon. Voit lisätä hieman sokeria, jos pidät makeammasta mausta. Tässä vaiheessa voit myös värjätä soseen elintarvikevärillä, jos haluat.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna appelsiinimehu mikrossa kiehuvan kuumaksi. Puristele liivatelehdet liiasta vedestä ja liuota appelsiinimehun joukkoon. Lisää liivateseos ohuena nauhana mangososeen joukkoon samalla voimakkaasti sekoittaen. Kaada sosekuorrute mangotäytteen päälle vuokaan. Vaimenna kaatoa lusikalla niin että sosekuorrute levittyy tasaisemmin. Ravistele vuokaa kevyesti niin että pinnasta tulee tasaisen sileä. Anna hyytyä jääkaapissa ainakin parin tunnin ajan. Kun kakku on hyytynyt, irrota se varovasti vuoasta ja koristele mielesi mukaan.























Parhaiten juustokakun koristeiksi sopivat mielestäni suklaakoristeet tai hedelmät. Oman kokemukseni mukaan sokerimassasta/marsipaanista tehdyt koristeet kannattaa lisätä vasta juuri ennen tarjoilua, etteivät ne ime kosteutta itseensä ja mene pilalle kakun päällä. Tässä kakussa koristelut on tehty tummalla suklaalla ja kullanvärisillä sokerihelmillä. Lilja ja lehdet ovat sokerimassaa.

perjantai 22. helmikuuta 2013

Mansikka-suklaamuffinsit

Halusin kokeilla jotain uutta tavanomaisten suklaamuffinsien sijaan. Koska kaapista sattui löytymään mansikkajogurttia ja pakkasesta mansikoita, niin päädyin kokeilemaan mansikka-suklaamuffinsien tekoa. :)


























Mansikka-suklaamuffinsit (n. 12 isoa muffinsia)

4 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta
150 g suklaarouhetta
2 dl mansikkajogurttia (ei makeutusaineella makeutettua)
2 kananmunaa
100 g ruokaöljyä
12 isoa mansikkaa (joko tuoreita tai kohmeisia pakastemansikoita)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää suklaarouhe ja lopuksi muut aineet mansikoita lukuunottamatta. Sekoita. Laita muffinsivuoan pohjalle taikinaa niin että pohja peittyy ja laita päälle mansikka. Jos käytät pakastemansikoita, ne kannattaa lisätä vuokiin kohmeisina. Annostele taikinaa vuokaan mansikan päälle niin että mansikka peittyy ja muffinsivuoka tulee lähes täyteen asti. Paista 200 asteisen uunin keskitasolla n. 20 minuuttia.

Yllättävän hyvin onnistui! :) Vähän pelotti, miten jogurtin liivatteelle käy uunissa, mutta ainakin maku näissä oli hyvä, joten ei tainnut liivate menoa haitata. Laitoin jokaisen muffinsin keskellä ison mansikan, joka ihmeekseni ei vajonnutkaan pohjalle tai pompannut muffinsin päälle, vaan pysyi kuin pysyikin kiltisti paikallaan muffinsin keskellä. Mansikka toi kivan raikkaan tuulahduksen muuten suklaiseen makuun.




















Muffinsit eivät kohonneet ihan niin paljoa kuin yleensä, ilmeisesti keskellä olevata mansikasta johtuen. Kuitenkin kohosivat mielestäni tarpeeksi, varsinkin kun tarkoituksena oli vielä kuorruttaa muffinsit. :) Kuorruttamiseen käytin valmista suklaakuorrutetta, koristeina strösselit.


lauantai 16. helmikuuta 2013

Tiikerikakku

Leipomishimo yllätti ja päätin pitkästä aikaa tehdä ihan perinteisen tiikerikakun. Kakku lähti avomiehen töihin perjantain piristykseksi. :)















Tiikerikakku:
200 g voita tai leivontamargariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta
3 rkl maitoa
50 g tummaa suklaata
50 g valkosuklaata
(1 rkl rommia)
Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita.
Jaa taikina kahteen osaan. Sekoita toiseen osaan kaakaojauhe ja maito sekä sulatettu tumma suklaa. Sekoita toiseen osaan sulatettu valkoinen suklaa sekä rommi.
Voitele kakkuvuoka (voit myös korppujauhottaa voitelun lisäksi niin halutessasi). Kaada puolet vaaleasta taikinasta vuokaan. Kaada sitten puolet tummasta taikinasta päälle. Kaada loput vaaleasta taikinasta ja sen jälkeen vielä loput tummasta taikinasta vuokaan. Vedä coktail-tikkua vuoan ympäri, niin saat kuvioita kakkuun. Voit myös nostella haarukoilla taikinaa pohjalta ylöspäin (esim. Kinuskikissalla on tähän hyvä kuvallinen opastus). Paista 170-asteisen uunin alatasolla noin 50 minuuttia.
Kuorrutin kakun vielä valmiilla nougatkuorrutteella, jonka löysin Tallinnan Rimistä. Koristeiksi ripottelin valkosuklaalastuja sekä suklaasydämiä. Kakku oli kerännyt kehuja avomiehen töissä. Sinne on kiva leipoa kaikenlaista, kun aina tekevät kauppansa. :)

torstai 14. helmikuuta 2013

Hyvää ystävänpäivää!

Oikein hyvää ystävänpäivää kaikille lukijoille! :)























Meillä ystävänpäivää juhlittiin ravintolaillallisen merkeissä (voin muuten suositella ravintola Il Sicilianoa Flamingossa). Sain avomieheltä kukkia ja Täydellisten Naisten kahdeksannen tuotantokauden, jota olin havitellut jo jonkin aikaa. :)




perjantai 8. helmikuuta 2013

Spiderman -kakku

Ystäväni poika toivoi 5-vuotissyntymäpäivilleen Spiderman-kakkua, joten pääsin kokeilemaan sellaisen tekemistä. :) Tällainen siitä lopulta tuli:


























Aivan ongelmatonta ei Spiderman-kakun tekeminen ollut. Alunperin koitin maalata Spidermanin hämähäkinseitin muotoon veistetylle marsipaanilevylle julisteen mallin mukaan, mutta levy päättikin sitten hajota siirrettäessä. Päädyin sitten lopulta tekemään Spidermanin pään muotoisen kakun. Tässä kakussa on täytteenä toisessa välissä suklaamousse (synttärisankari toivoi nimenomaan suklaakakkua suklaatäytteellä) ja toisessa välissä mansikkamousse. Pohjana on suklaakakkupohja.

Täyttämisen jälkeen pohjustin kakun pinnan suklaisella sokerikreemillä (pieni osa sokerikreemin tomusokerista on korvattu kaakaojauheella, jolloin väristäkin tuli suklaisen ruskea). Päällisessä on 1/2 sokerimassaa ja 1/2 marsipaania. Hämähäkinverkko on pursotettu mustilla candy meltseillä. Silmät sokerimassaa. 

Täytyy sanoa, etten ole aivan täysin tyytyväinen kakun ulkonäköön. Synttärisankari oli kuulemma kuitenkin tykännyt paljon, mikä on pääasia :) Syntymäpäiväjuhlissa kaikki vieraat olivat kuulemma halunneet syödä Spidermanin silmän, joten silmät oltiin jouduttu jakamaan moneen osaan... :D

keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Uudenvuoden muffinsit

Hei taas ja hyvää alkanutta vuotta 2013! Viime postauksesta on jo ehtinyt kulua huimat pari kuukautta, loppusyksy meni gradukiireissä, eikä blogin päivittämiselle jäänyt aikaa. :( Toisaalta nyt on tutkinto valmis ja tätä blogia kirjoittelee uunituore elintarviketieteiden maisteri :)

Juhlistimme vuoden vaihtumista meillä ystäväporukalla ja vaikka tarjoilut olivatkin pitkälti kaupasta valmiina ostettuja, jotain kerkesin sentään leipoakin :) Tässä siis teeman mukaan koristeltuja punaherukka-suklaamuffinseja.


Osan muffinseista kuorrutin kermavaahto-tuorejuustoseoksella, suihkautin joihinkin päälle vielä hivenen hopeasprayta. Suklaakuorrute sekä vaaleanpunainen kuorrute ovat valmiita kuorrutteita, (ks. http://www.sugarcraftcentre.co.uk/portfolio/snip-swirl-icing/) jotka löysin Kärkkäisen leivontaosastolta. Sinänsä hyvä idea, että kuorrutetta voi ostaa valmiina pursotuspussissa. Kuorrute kuitenkin osottautui jämäkämmäksi kuin olin alunperin ajatellut, eikä kevyt sulatusteholla lämmittäminenkään tuonut helpotusta asiaan. Pursotusjälki jäi sen vuoksi melko rumaksi. Kuorrute oli myös todella makeaa.

Koristeet ovat tällä kertaa kaikki valmiina ostettuja. Nuo raidalliset suklaarullat löysin Saksasta viime kesänä, ovat mielestäni hauskan näköisiä, joten täytyy varmaankin seuraavalla reissulla hamstrata näitä lisää. :)

Tässä vielä resepti jos joku innostuu kokeilemaan:

Punaherukka-suklaamuffinsit

4 dl vehnäjauhoja

2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta
n. 250g punaherukoita hieman jäisinä
100g tummaa suklaata pieniksi rouhittuna
2 dl maitoa
2 kananmunaa
1 dl öljyä tai juoksevaa margariinia

Sekoita vehnäjauhot, sokerit, leivinjauhe ja kaakaojauhe keskenään. Rouhi suklaa ja lisää suklaarouhe sekä punaherukat jauhoseoksen joukkoon. Sekoita hyvin. Lisää kananmunat, maito sekä öljy ja sekoita tasaiseksi.


Annostele muffinsivuokiin ja paista 200 -asteisessa uunissa n. 20 minuuttia (tai minimuffinseja n. 15 minuuttia). Muffinsit ovat kypsiä kun muffinsin keskelle työnnettyyn coktailtikkuun ei jää taikinaa.


Suklaa ja punaherukat sopivat mielestäni kivasti yhteen, punaherukoiden happamuus tasapainottaa suklaan makeutta ja lopputulos on ainakin omaan makuuni hyvä. Tein muffinseja aika paljon, joten niitä riitti vielä avomiehen työpaikalle vietäväksikin. :)




















keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Omenapiirakka marengilla

Testailin taas uutta tapaa tehdä omenapiirakkaa. Tällainen siitä sitten tuli :)







Tässä on siis pohjana murotaikina, jonka päällä vaniljakreemi. Vaniljakreemin päällä omenalohkoja, joiden päälle sivelty omenamarmeladia. Päällimmäisenä vielä marenki, johon 4 -vuotiskihlajaispäivämme kunniaksi pursotin nelosen. :)

Omenapiirakka marengilla

Pohja: murotaikinaa (ks. resepti esim. Kotilieden sivuilla)

Vaniljakreemi:

1,5 dl vaniljakreemijauhetta
4 dl maitoa

Täyte:

5-7 keskikokoista kirpeää omenaa
200 g paiston kestävää omenamarmeladia
kanelia

Marenki: 

4 munanvalkuaista
1 dl sokeria


Kauli pohja ympyrän muotoon ja asettele piirakkavuoan (halkaisija n. 26-28 cm) pohjalle ja reunoille.

Sekoita vaniljakreemijauhe ja maito keskenään. Vatkaa muutama minuutti sähkövatkaimella ja kaada piirakkapohjan päälle vuokaan. Kreemi levittyy tasaisimmin, kun sen kaataa suoraan vatkaamisen jälkeen pohjan päälle, eikä anna välissä tekeytyä jääkaapissa kreemipurkin ohjeen mukaisesti.

Kuori ja leikkaa omenat lohkoiksi. Asettele lohkot vaniljakreemin päälle vuokaan. Ripottele päälle hieman kanelia. Sivele ohuelti omenamarmeladia lohkojen päälle niin että lohkojen väliin jäävät kolot suunnilleen täyttyvät. Paista 200 -asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.

Vatkaa munanvalkuaiset ja sokeri kovaksi ja kiiltäväksi vaahdoksi. Pursota piirakan päälle haluamallasi tavalla. Itse levitin ensin lastalla piirakan päälle tasaisen marenkikerroksen ja sitten pursottelin reunoille ja keskelle kuvioita. Paista vielä n. 5 minuuttia kunnes marenki on saanut ihan aavistuksen väriä.

Piirakassa kannattaa tosiaan käyttää kirpeitä omenia, koska marenki, marmeladi ja vaniljakreemi ovat jo itsessään makeita. Mielestäni piirakka maistui parhaalta kylmänä, jolloin sen leikkaaminenkin oli helpompaa. 

lauantai 3. marraskuuta 2012

Marsipaanipäällysteinen mansikkakakku

Äitini ja siskoni juhlivat synttäreitään yhteisesti parisen viikkoa sitten. Tein juhliin kakun, johon väliin laitoin mansikkamoussea, kermavaahto-tuorejuustoseosta ja mansikoita.
























Kakun päällä on Saksasta valmiina ostettu marsipaanilevy. Koristeiksi oli tarkoitus tulla kaksi liljaa, mutta toinen hajosi, eikä aika enää riittänyt uuden kuivattamiselle, joten yksi sai luvan riittää. Ihan kiva tuli näinkin :)

Laitoin reunoille ja päälle sokerikreemiä, jottei kosteus pääsisi pilaamaan marsipaanipintaa. Jostain syystä kreemi ei tällä kertaa kuitenkaan riittänyt pitämään kaikkea kosteutta poissa ja kakun alareunasta tihkui sokerilientä... En tiedä mikä meni vikaan, kun ihan saman ohjeen mukaan tein sokerikreemin kuin aina ennenkin (125 g leivontamargariinia ja 4 dl tomusokeria). Kreemin määräkin riitti hyvin peittämään kakun, eli ei pitäisi siitäkään olla kysymys.. Jos jollain siis on joku hyvä ajatus, että mistä kreemin eristyskyvyn puute voisi johtua, niin vinkkejä otetaan vastaan :)

Onneksi kakun maku sentään sai kehuja, eli siinä mielessä kuitenkin onnistui, vaikka liljojen ja sokerikreemin kanssa olikin ongelmaa :)

lauantai 20. lokakuuta 2012

Sienipasteijat

Saimme avomiehen työkaverilta mustatorvisieniä ja kantarelleja. Näitä on tullut syötyä jo kastikkeissa, tortillan täytteinä ja lisukkeena aika monen muunkin ruoan kanssa. Hyviä ovat! :) Päätin kokeilla tehdä myös sienipasteijoita. Ajattelin mustatorvisienten soveltuvan tähän tarkoitukseen hyvin, koska ne ovat maultaan melko voimakkaita. Varmasti myös muut sienet sopivat pasteijan täytteeksi.
















Sienipasteijat

1 pkt (800g) isoja voitaikinalevyjä

n. 2 kourallista kuivattuja mustatorvisieniä (tai muita sieniä)
2 pientä tai 1 iso punasipuli
2 rkl ruokaöljyä
2 dl basmatiriisiä (keitä ohjeen mukaan)
100 g chilituorejuustoa
suolaa
mustapippuria
1 muna voiteluun

Sulata voitaikinalevyt paketin ohjeen mukaan. Keitä riisit kypsiksi. Liota kuivattuja sieniä runsaassa vedessä n. puoli tuntia. Puristele ylimääräinen vesi pois. Kuullota sipulit öljyssä pannulla. Lisää sienet ja paista niitä hetki samalla sekoitellen. Lisää chilituorejuusto ja anna sen hieman sulaa samalla sekoitellen. Lisää lopuksi keitetyt riisit ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Kauli voitaikinalevyt hieman isommiksi neliskanttisiksi levyiksi. Tee esim. pizzaleikkurilla tai voiveitsellä viiltoja levyjen keskelle (ks. kuva alla). Lisää täytettä keskelle. Ei kannata lisätä liikaa, jottei täyte pursuilisi pasteijoiden välistä paistaessa. Voitele levyn toinen reuna munalla. Käännä voitelematon puoli ensin täytteen päälle ja käännä sitten voideltu puoli päällimmäiseksi.


Leikkaa levystä paloja ja käännä ne toisin päin, jolloin "viivoitettu" puoli jää päällimmäiseksi. Voitele kananmunalla. Paista 225 -asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia kunnes pasteijat ovat kauniin värisiä.

Tällä reseptillä pasteijoita tuli n. 15 kpl. Myös sieniä meille lahjoittanut työkaveri sai muutaman. :)

perjantai 12. lokakuuta 2012

Rommipallot

Tein tyttöjen iltaan tarjolle rommipalloja. Barbapapa -kakun muotoilusta jäi yli kakkupohjasuikaleita, jotka pakastin ja sulatin nyt näitä varten --> hyötykäyttöä kakkupohjan jämille :)




















Olen tehnyt näitä aiemminkin (ks. vanha blogini täällä). Reseptin bongasin joskus jostain lehdestä (olisiko ollut Pirkka?) ja totesin toimivaksi. :)

Rommipallot

n. 200g valmista sokerikakkupohjaa
130g tummaa suklaata paloina
100g voita tai leivontamargariinia
1/2 dl kaakaojauhetta
1/2 siemenetöntä hilloa tai marmeladia
1 dl tomusokeria
2-3 rkl rommia (tai 1-2 tl rommiaromia)
suklaaströsseleitä koristeluun

Sulata suklaa ja voi mikrossa alimmalla mahdollisella lämmöllä aina 30 sekuntia kerrallaan. Sekoita aina lämmityskertojen välissä. Jatka kunnes suklaa ja voi ovat sulaneet tasaiseksi. Hienonna sokerikakkupohja pieniksi murusiksi. Lisää suklaa-voiseos. Sekoita. Lisää kaakaojauhe, hillo, tomusokeri ja rommi. Sekoita tasaiseksi massaksi. Laita jääkaappiin jähmettymään hetkeksi.

Leivo taikina tangoksi ja jaa n. 30 yhtä suureen osaan. Pyörittele palat palloiksi. Kaada suklaaströsselit pieneen kippoon ja kierittele taikinapalloja siellä kunnes ne ovat kauttaaltaan strösselin peitossa. Asettele esim. pieniin konvehtivuokiin ja laita vielä hetkeksi jääkaappiin ennen tarjoilua.















Huomasin muuten näitä kuvia katsellessa mikä muutos on tapahtunut pihalla viimeisten kahden viikon aikana. Tässäkin kuvassa näkyy vielä vihreitä lehtiä taustalla, kun taas nyt puut ovat jo tiputtaneet valtaosin lehtensä ja värikin on muuttunut vihreästä keltaoranssiin. Kai se on nyt vihdoin uskottava, että kesä on ohi ja talvea kohti mennään...

maanantai 24. syyskuuta 2012

Omenapiirakka

Saimme vanhemmiltani pussillisen omenoita, joista osa päätyikin jo suoraan suuhun sellaisenaan. Osasta leivoin omenapiirakan, johon kokeilin tällä kertaa uutta reseptiä niin pohjan kuin täytteenkin osalta. :)
















Yleensä olen tehnyt omenapiirakan ihan perus murotaikinasta, laittanut pohjan päälle vaniljakreemin, siihen päälle latonut omenaviipaleet ja ripotellut päälle vielä hieman kanelia (kuva vanhan blogini puolella täällä). Tällä kertaa halusin kokeilla jotain muuta ja päädyin tekemään pohjan Pirkan ohjeella (tosin hieman muunnellen). Alkuperäinen ohje Pirkan sivuilla nimellä mustaherukka-omenapiirakka. Pohjan tein alkuperäisesta ohjeesta poiketen kokonaan vehnäjauhoista ja mustaherukat jätin päältä kokonaan pois. Tässä resepti siis sellaisena kuin sen itse tein :)

Vaniljainen omenapiirakka (halkaisijaltaan n. 26-28 cm vuokaan)

Pohja:

100 g leivontamargariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää joukkoon kananmuna samalla hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen. Painele piirakkavuoan pohjalle ja reunoile vehnäjauhotetuilla käsillä.

Pohjataikinasta tuli melko löysää, joten jouduin käyttämään aika paljonkin vehnäjauhoja apuna jotta sain taikinan taputeltua tasaisesti vuokaan.

Täyte:

n. 6 pientä tai 4 isoa omenaa kuorittuina ja lohkoiksi leikattuina.

1 dl vaniljakreemijauhetta
2 dl maitoa tai ruokakermaa
1 tl kanelia

250g maitorahkaa
1 dl maitoa
3 kananmunaa
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Sekoita vaniljakreemijauhe ja maito (tai ruokakerma) sähkövatkaimella keskenään. Levitä pohjataikinan päälle vuokaan tasaisesti. Toisin kuin vaniljakreemipurkin ohjeessa sanotaan, tässä ei kannata laittaa kreemiä välissä jääkaappiin, vaan levittää suoraan vatkaamisen jälkeen pohjan päälle. Tällöin se on helpompi levittää tasaisesti, kun kreemi on vielä löysää.

Painele omenaviipaleet tasaisesti kreemin päälle ja ripottele päälle kanelia. Paista tässä vaiheessa uunin alatasolla 200 asteessa n. 10 minuuttia.





















Nosta piirakka uunista ja sekoita maitorahkan sekaan munat, maito ja sokerit. Kaada seos vuokaan omenalohkojen päälle tasaisesti. Paista vielä uunin alatasolla n. 20-25 minuuttia. Alkuperäisen ohjeen mukaan paistoaika olisi ollut puoli tuntia, mutta huomasin 20 minuutin jälkeen piirakan olevan jo valmis.

Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua. Mielestäni tämä ei vaatinut kaverikseen enää vaniljakastiketta, koska on jo tällaisenaan mehevä.


torstai 20. syyskuuta 2012

Feta-pinaattipiirakka

Kutsuin läheisimpiä ystäviäni meille viettämään tyttöjen iltaa. Halusin leipoa sinne jotain hyvää, mutta sellaista mitä myös kasvissyöjät pystyisivät syömään. Päädyin leipomaan feta-pinaattipiirakan, joka yhdessä salaatin kanssa kävi hyvin myös päivällisestä. :)
















Tämä resepti on yhdistelty ja muokattu versio useammasta netistä löytyneestä ohjeesta, kun juuri oman maun mukaista reseptiä en valmiina löytänyt. Piirakkapohjan resepti on Kinuskikissalta. Tein kaksinkertaisen annoksen pohjataikinaa ja pakastin puolet, niin on sitten seuraavalla kerralla jo valmiina :)


Feta-pinaattipiirakka

Pohja:

125 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
0,5-1 dl vettä

Nypi margariini, jauhot ja suola keskenään ja lisää vesi. Sekoittele tasaiseksi. Laita hetkeksi jääkaappiin. Kauli leivinpaperin päällä hieman vuoan (halkaisija n. 28 cm) pohjaa isommaksi ympyräksi ja asettele leivinpaperin avulla vuoan pohjalle ja reunoille. Leikkaa ylimääräiset taikinat lopuksi pois reunojen ulkopuolelta.




















Täyte:

300 g (2 pussia) pakastepinaattia
200 g fetajuustoa kuutioina
1 iso tai 2 pientä sipulia
2 rkl öljyä
3 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
50 g koskenlaskijaa (tai muuta sulatejuustoa)
50 g juustoraastetta, esim. emmental
suolaa, valkosipulijauhetta, mustapippuria

Pilko sipulit ja paista niitä hetki pannulla öljyssä. Kaada kippoon odottamaan. Paloittele koskenlaskija paistinpannulle ja lisää ruokakerma. Kuumenna hiljalleen pannulla kunnes sulatejuusto on sulanut kerman joukkoon. Anna jäähtyä. Sulata pinaatit esim. mikrossa ja puristele ylimääräiset nesteet pois.

Sekoita pinaatit, fetajuustokuutiot, juustoraaste sekä sipulisilppu keskenään ja levitä piirakkapohjan päälle tasaisesti. Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja lisää kerma-sulatejuustoseos sekä mausteet joukkoon. Sekoita. Kaada piirakkapohjalle täytteiden päälle.

Paista piirakkaa 200 –asteisessa uunissa alimmalla tasolla n. 40 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt ja piirakka on saanut vähän väriä. Jos piirakka meinaa tummua liikaa, lisää paiston loppuvaiheilla leivinpaperi piirakan päälle.


Tein myös minikokoisen feta-pinaattipiirakan yli jääneestä piirakkapohjataikinasta sekä pienen pienestä osasta isomman piirakan täytteitä. Piirakka on tehty 10 cm. irtopohjavuokaan ja on siis todellakin kooltaan pieni, yhden hengen annoksen kokoinen. :)